O nama/ About us
NOVOSTI News
MAČIĆI/Kittens
MUŽJACI Okeanos/males: Okeanos
MUŽJACI Vili
ŽENKE Talia/ Females Talia
ŽENKE Felicia Cicibella
ŽENKE Lucky Lola/Females Lucky Lola
ŽENKE -Luna/Females - Luna
ŽENKE Ella/ Females Ella
ŽENKE Sophie/females Sophie
ŽENKE UnaBella/Females UnaBella
ŽENKE Calypso/Females Calipso
Upoznajte rasu
Kad mače stiže u vaš dom
Život sa svetom birmom
Maca Shop

Preporuke novom vlasniku svete birme

Pre svega, dobrodošli u klub obožavalaca mačaka rase sveta birma, BirmaBella. Pošto ste se, između brojnih rasa mačaka odlučili baš za svetu birmu i samim tim napravili izvanredan izbor, evo u čemu su one, pored svoje neverovatne lepote, različite od drugih mačaka. Birme po pravilu u sebi nemaju nikakvu agresiju, povučene su i uklapaju se u ritam vlasnika. Neće nikad pokušavati da ukradu hranu sa stola, neće biti proždrljive, neće skakati i rušiti stvari, neće praviti štetu po kući. Uvek će biti u vašoj blizini i pratiće vas kao pas. Nasmejaće vas svojim vratolomijama kad je vreme za igranje, ali će znati i same da se zabave ako vi niste za igru. Birma, pre svega i iznad svega, želi da ugodi svom vlasniku i zato je najvažnije da je navedete da shvati šta vi od nje želite. Posle toga ostaje vam samo da beskrajno uživate u njenom diskretnom društvu. Ipak, kao ni kod svih drugih sisara, ni kod birme nisu sve jedinke istog karaktera. Zato, kada birate mače svete birme, naglasite odgajivaču kakvo mače želite - da li vam treba mirnije, koje će se mahom vezati za vas i spavati vam u krilu u tišini, ili vam, ako imate veću i bučniju porodicu, više odgovara nestašno i razigrano mače. Odgajivač će vam, u skladu s vašim željama, predložiti od kojeg mačjeg para da uzmete potomka. Uvreženo je uverenje, ali ne mora da bude i pravilo da je, ako živite sami ili u smirenom okruženju, bolje uzeti ženku, a da je za veću porodicu pogodniji mačor.


Šta treba nabaviti


Za mačku nije potrebno mnogo stvari i tokom upoznavanja prvih dana sami ćete dolaziti do zaključka šta joj je potrebno. Ipak PRE nego što dođe dan kada će novi ljubimac kročiti u vaš dom , pripremite osnovne potrepštine:
1. Činijice za hranu i vodu (dobro je da one stoje uvek na istom mestu i da imaju podmetač za lakše održavanje).
2. Hranu koju vam je preporučio odgajivač (suvu i meku, kupovnu ili kuvanu).
3. Kutiju sa posipom ( preporučujemo posip bentonit dobrog bio i eko kvaliteta koji se grudva i lako čisti i nema prašine). WC kutija može da bude otvorena ili da ima poklopac. Zatvorena je bolja jer mačka voli da obavlja nuždu sakrivena i u tišini, a zgodnija je i za vlasnika jer ima filter koji štiti od nepoželjnih mirisa. Kutija treba uvek da stoji na istom mestu, i neophodno je da se redovno čisti.
4. Ležaljka za mačku po vašem izboru nije neophodna, ali može da pomogne u adaptaciji . Može da bude kao zatvorena kućica ili mekano jastuče sa ogradicom. Posebno će biti od koristi u slučaju da ne želite da mačka spava s vama u krevetu (što će ona sigurno želeti). Pošto mačke vole da se penju i osećaju se sigurno kad ostatak sveta gledaju sa bezbedne visine, postavite svom novom ljubimcu za odmor i neku policu na zidu.
5. Grebalica je poželjna kako biste svoje mače odmah navikli na mesto gde će oštriti nokte. Mačke moraju da oštre nokte tako da je grebalica ujedno i zaštita vašeg nameštaja.
6. Češalj - Birme imaju specifičnu dlaku, kao vata tako da im se krzno ne ćeba ali je češljanje , koje birme obožavaju, deo rituala maženja i druženja i smanjuje količinu dlaka na nameštaju. Najbolje je uzeti jako gust češalj, kao dečji za vaške i iščešljavati mače bar nekoliko puta nedeljno.
7. Igračke, mahalice, miševi i ostalo, potrebne su kako biste mače od malena navikli da se ne igra sa vašom rukom već sa igračkama. Ruka treba da bude signal za maženje i ljubav, igračke za grickanje i grebanje.


Upoznavanje sa novim domom


Imajte u vidu da je dolazak u novi dom za mače veeeliki stres. Odjednom je odvojeno od majke, braće i sestara i poznatog prostora i obrelo se potpuno samo u nepoznatom okruženju. Jako je važno da ga što pre uverite da to nije neprijateljsko okruženje. Zato sve stvari koje ste mu nabavili postavite, za početak, u jednoj prostoriji i dozvolite mačetu da je istraži i oseti da je tu bezbedno. Zatim, dan za danom, otvarajte mu vrata drugih prostorija da se upozna sa celim prostorom. Obično je, posle tri dana, ono proučilo ceo prostor i počinje da ga smatra svojim. Od najveće je važnosti da mače, pre svega drugog, shvati gde mu je WC kutija i kako do nje može da dođe. Mače će stalno pokušavati da se vrati da obavlja nuždu tamo gde je to prvi put učinilo, tako da je neophodno da ga u početku pratite i da ga, čim se uzvrpolji i počne da mjauče, odmah odnesete do njegove kutije s peskom. Što pre to shvati manja je mogućnosti za kasnije “greške”.
Dok traje upoznavanje, može se desiti da se mače skriva pod krevetom i po ceo dan, ali ne brinite, izići će kad ogladni i to naročito noću, kad sve utihne. Zato je važno da mu uvek na dohvat šape bude voda i hrana, a vi pratite da li jede i pije i, naravno, iskoristite svaku priliku da ga uzmete u naručje i pomazite. Imajte u vidu da su birme povučene i stidljive mačke i da će se, naročito u početku, teško navići na novi dom ako je okolina bučna i ako deca insistiraju da je maze i da se s njom igraju pre nego što se međusobno dobro upoznaju.