O nama/ About us
NOVOSTI News
MAČIĆI/Kittens
MUŽJACI Okeanos/males: Okeanos
MUŽJACI Vili
ŽENKE Talia/ Females Talia
ŽENKE Felicia Cicibella
ŽENKE Lucky Lola/Females Lucky Lola
ŽENKE -Luna/Females - Luna
ŽENKE Ella/ Females Ella
ŽENKE Sophie/females Sophie
ŽENKE UnaBella/Females UnaBella
ŽENKE Calypso/Females Calipso
Upoznajte rasu
Kad mače stiže u vaš dom
Život sa svetom birmom
Maca Shop

Život sa svetom birmom

Sa svetom birmom je lako živeti jer ona nema ozbiljnijih zdravstvenih problema tako da je najvažnije da znate sve o ishrani i druženju s njom. Evo osnovnih saveta,

Hrana

Birma je dosta izbirljiva, voli meku hranu više nego suvu, ali će jesti obe. Kvalitet hrane utiče na izgled krzna, zdravlje i psihofizičko stanje mačke tako da je neophodno da nabavljate samo hranu premium kvaliteta. Skuplju kvalitetniju hranu će jesti manje i tako će to ispasti jeftinije od jeftine hrane u kojoj nema dovoljno nutrijenata da joj pokrije potrebe. Posledice korišćenja nekvalitetne hrane koje biste, zbog zdravstvenih problema, plaćali kroz posete veterinaru, mnogo su veće od uštede koju biste ostvarili na razlici u ceni. Naša odgajivačnica koristi hranu Natural and Delicious, Royal Canin, Schlesir, Carnilove, Gourmet kesice i konzervice. Skuvajte joj povremeno oslić ili belo pileće meso tako da ostane sočno i dajte joj sa vodom u kojoj se kuvalo. Mleveno meso je isto dobar izbor, ali ga treba, za svaki slučaj, bar malo obariti. Dobro je dati povremeno i kuvano jaje, posebno žumance (belance baš i ne vole) i termički obrađenu džigericu. Birme nikad ne jedu više nego što im treba tako da je najbolje da granulica ima u činiji uvek, a da kuvanu hranu i hranu iz kesica dajete samo ujutro i uveče.

Mačka, naravno, mora uvek imati i dovoljno sveže vode i to ne one iz slavine. Najbolje je koristiti Rosu ili koja je izvorska voda slična Rosi u vašoj zemlji, jer tako nikad nećete imati problem sa prolivom kod mačaka.

Dok raste (birme rastu do dve godine), svakako je dobro redovno davati pola kašičice Anima Strath preparata. Proveriti da li ima taurina u hrani suvoj ili mekoj koju dajete i, ako nema, dajte joj hairball ili običnu pastu koja ima taurin.
Šta mačke ne smeju da jedu: Mačke odlično i same znaju šta im ne prija tako da se retko desi da posegnu za nečim što je na spisku zabranjene hrane. Ipak, valja znati šta treba držati vam njenog domašaja: crni i beli luk, avokado, mleko, džigerica ( može da jede jednom ndeljno), so i šećer u bilo kom obliku, grožđice, alkohol, kosti, pseća hrana i svaka kuvana hrana koja sadrži nešto od ovih sastojaka.

Listu kućnih otrovnih biljaka potražite na internetu, a za početak najvažnije je da, kad vam neko donese buket, cveće stavite na nedostupno mesto. Evo najčešćih škodljivih biljaka - asparagus (sobna špargla), paprat, begonija, hrizantema, kroton, lala, anturijum, kleka, fikus, božićna zvezda, dracena, difenbahija, kaladijum, slonovo uvo, ljiljan, ciklama, filodendron (srcolikog lista), japansko drvo, aloja...

S druge strane tu su i biljke koje mački treba da budu svakodnevno dostupne. Grickanje sveže ili suve trave pomaže mačkama da izbace progutanu dlaku tako da je jako važno da im saksija sa svežom travom uvek bude u blizini. Možete im posejati žito ili kupiti nekoliko busenova trave i zasaditi ih. Bićete iznenađeni koliko rado grickaju taj “zeleniš”. Mačja trava je, posebno birmi, neophodna da reguliše izbacivanje dlake na prirodan način, a evo nekoliko biljaka koje će mačka rado gricnuti i koje su začini sasvim dobri i za ljude – mačja metvica, valerijana, hmelj, kamilica, limunova trava, nana, timijan, peršun, ruzmarin.

Druženje uz obrok

Mačke su čistije od čoveka i nije strašno ako se šetaju i po stolu. Ukoliko ne želite da mačka ima pristup svemu, možete koristiti sprej za odbijanje od navike ali će najčešće biti dovoljno dosledno i strogo “NE“ uz sklanjanje mačke sa stola. U njihovim očima sav raspoloživi prostor je njihov prostor jer je vaš stan za njih ceo svet, ali to ne znači da ne mogu da nauče šta smeju a šta im je zabranjeno. Birme su vrlo inteligentne i brzo uče. Vašu hranu nikad neće dirati (pod uslovom da je ne naviknete da jede iz vašeg tanjira) ali, ako priđe da vidi šta vi jedete, dozvolite joj da onjuši. Ako je u tanjiru jaje, parizer ili nešto drugo što maca smatra dobrom hranom,odvojite joj parčence na poseban tanjirić. Ona će to pojesti ne iz gladi nego čisto da bi s vama delila doživljaj, zbog bliskosti i prijateljstva. Ako je naviknete da jede iz svog tanjirića i činijice, nikad neće navaljivati na vaš. Bitno je da uvek s njom ponešto podelite, jer je birma vaš alter ego.


Zaštita prostora, sigurnost mačke u kući, napolju i na putovanju, nega i higijena


Pre svega, OBAVEZNO zaštitite prozore i terase komarnicima i žicom u ramu. Mačka je dovoljno gipka i spretna da nikad neće pasti ili skočiti sa sprata, ali će joj sve što leti probuditi nagon za lovom i gotovo je izvesno da će skočiti za plenom. Čak i najmanji otvor na kosim prozorima može biti izazov da mačka pokuša da ulovi nekog leptira ili goluba koji tuda leti i tako ispadne iz stana. Za birme je ovo ravno katastrofi jer, čak i ako se nađu na ulici neozleđene, to su kućne mačke i sve napolju će ih isprepadati do te mere da će najverovatnije stradati.

Ako želite da mačku izvedete napolje, a najbolje je početi kad su još mačići, uvek koristite transporter i povodac na amu. Za duže destinacije, kavez sa dnom je bolji od transportera jer u njega možete staviti sve što maci treba, a kavez uvek može poslužiti i za druge prilike. Idealan je ako hoćete da osigurate mačku (nalazite se u prostoru koji nije obezbeđen mrežom na prozorima, kao što je hotel i sl, u goste vam je došao prijatelj sa psom koga vaša mačka još ne poznaje i tome slično). Uvek budite na oprezu kad putujete ili idete negde sa mačkom. Nju može jako da uplaši nešto potpuno nepredvidljivo i zato je važno da uvek bude osigurana u svom zatvorenom prostoru ili vezana povocem, kako se ne bi otrgla i pobegla u nepoznatom pravcu. O mogućnosti da završi pod točkovima nekog automobila bolje da i ne govorimo.

Dok je mačka mala, povedite računa, u zavisnosti od toga kakav vam je toalet, da mače ne upadne u njega - dovoljno je da nikad ne zaboravite da spustite poklopac ili da zatvorite vrata. I, što je još važnije, nikad ne puštajte mašinu za veš ako niste proverili da mačka nije unutra. Mašine za veš su lepo skriveno mesto koje mačke često pronađu i smrtonosne su zamke za njih, ako ih vlasnik ne primeti. One vole miris vašeg neopranog rublja i uvući će se neprimetno, stoga, pre nego što pustite mašinu, uvek pogledajte gde je vaša mačka. Isto važi i za sušilicu.

Održavanje krzna

Kupanje birme nije veliki napor, one ili vole vodu ili će vam jednostavno dopustiti, posle možda malo opiranja, da je okupate i obavezno fenom osušite (kičma, rep i stomak). Dobro je okupati mačku jednom u nekoliko meseci, posebno s proleća jer je tada vreme kada se linjaju. Zimi preskočite taj ritual, one su vrlo čiste mace i same će održavati krzno. Zapamtite da birma nema poddlaku, samo jednu svilenu dlaku. Češljanje – nabavite gustu četku ili češalj sa tankim iglicama i bar jednom u nekoliko dana provedite s mačkom vreme u češljanju (nikad ne češljajte rep iz prostog razloga što tu dlaka najsporije raste, a rep je birmi poseban ukras. Bolje je da ga operete i obrišete i onda će ostati raskošno bogat. Češljanje može postati i vaš sveti ritual kada se mazite s njom, a poslužiće i da znatno smanji pojavu hairball-a (grumeni progutane dlake koje mačka povremenio povrati) ida joj krzno bude savršeno. Ako mačka ima problem sa hairballom i pored trave koju ćete joj redovno obezbediti, dovoljno je da nabavite malt pastu specijalno za tu svrhu i sprovedete petodnevni tretman. Kad budete prvi put videli da vaša birma izbacuje hairball mislićete da je mačka dobila neki napad, ali nemojte paničiti. Svo to kašljanje, kijanje i „riganje“ će se brzo završiti, mačka će izbaciti hairball - duguljasti smotuljak progutane dlake i ponovo biti čila ivesela. Ukoliko ima problema i ne može da izbaci hairball čak ni posle tretmana sa malt pastom, posetite veterinara. Moguće je, naime, da je mačka progutala još nešto, neku vunicu, gumicu i slično i da je sve to negde zapelo . Gumice za kosu, igle za šivenje, čačkalice, končići, štapići za čišćenje nosa i ušiju i slično, nikako ne smeju da budu dostupni mački jer one generalno vole da se igraju s tim stvarima. Ako ih progutaju, što se često dešava, to može dovesti do ozbljnih zdravstvenih problema.
Na svaka tri do četiri meseca sprovedite čišćenje od parazita, makar i dva puta godišnje i zaštitu od spoljnih, kao što su buve. Nikad ne znate ko može doneti buve, a jednom kad se zapate naći ćete se u velikom problemu. Zaštita obično traje 3 meseca, a ima i preparata koji drže i duže. Ako češće kupate mačku, upotrebljavajte preparate kojima ne smeta kupanje. Konsultujte veterinara oko izbora preparata i aplikacije. Veoma su zgodni za upotrebu takozvani spot on preparati koji se istisnu iz tubice u koren glave mačke (mesto koje ne može da dohvati da poliže) i koji štite ne samo od spoljnih parazita nego i od raznih vrsta glista.

Higijena

Veliki je izbor posipa za mačje toalete na tržištu tako da ćete sami ćete ustanoviti koji posip najbolje odgovara vašoj mački. Naši mačići su naviknuti na prosečan bio i eko bentonit koji se grudva, koji je uglavnom najpovoljnije cene, a dugo traje i ne ispušta neželjene mirise. Postoje još pellet - piljevina, silikonski i stara dobra varijanta sa novinama koje se odmah izbacuju kako mačka obavi nuždu. Naša preporuka je biorazgradiv bentonit koji se grudva i koji nema prašine. Mužjaci i ženke se razlikuju kod upotrebe posipa. Mačak će po pravilu više urinirati od mačke, tako da, ako imate mačka, spremite se na svakodnevno pretresanje posipa. Kad vam se učini da je kutija s posipom poprimila neprijatan miris, iako ste posipočistili od grudvica, zamenite ga kompletno.


Pedigre i izložbe


Vaše mače koje kod vas stiže sa tri meseca, vakcinisano je, socijalizovano i naučeno na posip i, u skladu sa ugovorom koji potpisujete sa prodavcem, registrovano je u globalnom felinološkom udruženju TICA. Ono ima svoj pedigre, koji se nalazi i u svetskoj bazi PawPads kojoj možete pristupi putem interneta. Pedigre ili rodovnik vam pruža detaljan uvid u nekoliko kolena predaka vaše mačke ali vam taj dokument ne daje automatski pravo na dalji ugoj. Ugovorom između prodavca i kupca se reguliše da li se mače prodaje za ljubimca ili za uzgoj. Uzgojna mačka je mnogo skuplja od ljubimca ne samo zato što mora da u najvišem stepenu zadovoljava standarde rase, nego i zato što kupac uz takvu mačku dobija i pravo da se mačka pari, da novi vlasnik osnuje svoju odgajivačnicu i da svi potomci te mačke dobiju legitiman TICA pedigre.
Za razliku od uzgojnih mačaka, mačići koji se prodaju za ljubimca se obavezno kastriraju/sterilišu u određenom roku što se reguliše kupoprodajnim ugovorom. Iako ovo izgleda kao drastična mera, važno je znati da je mačku ili mačka koji se ne pare praktično nemoguće duže držati nesterilisane. Mužjaci konstantno obeležavaju teritoriju veoma neprijatnim mirisom koji je teško ukloniti, a i ženke i mužjaci nepodnošljivo glasno mjauču u vreme teranja koje traje po nedelju dana i ponavlja se u redovnim ciklusima. Pritom su skloni bežanju u potrazi za partnerima, a komšijske mačke zavijaće vam pod prozorima dokle god osećaju miris mačke spremne za parenje. Ženka koja prođe kroz više teranja bez parenja može da zapadne u, po život opasne, hormonalne probleme. Svi ti problemi nestaju sterilizacijom.
Ljudi često ne razumeju sva ova pravila i pitaju da li mogu da uzmu mačku bez pedigrea da bi bila jeftinija. Odgovor je jednostavan – NE. Svi mačići – i ljubimci i uzgojni potomci su istih viskokvalitetnih pedigriranih uzgojnih mačaka, a izrada samog pedigrea košta oko deset eura. Upravo zato je najvažniji faktor koji utiče na cenu to da li se mačka prodaje za ljubimca ili za uzgoj.
Bilo da ste uzeli birmu za ljubimca ili za uzgoj, ona je dobila rodovnik koji joj daje pravo učešća na TICA izložbama. Vaše mače je i naša ljubav i ponos i bilo bi lepo da ga povedete bar jednom na izložbu da ga sudije ocene, a vi da uživate u društvu srodnih duša - ljubitelja mačaka. Sve o učešću na izložbama možete naći na sajtu našeg udruženja felisserbica.org, a i mi ćemo vam rado pomoći da se snađete kao izlagač i rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.
Uz praćenje gore navedenih preporuka, bićete, uvereni smo, srećni i zadovoljni i vi i vaša birma. Mi, kao vaša odgajivačnica takođe ćemo biti zadovoljni jer smo našeg potomka udomili u savršen dom. To nam je izuzetno važno, jer svaka naša mačka nosi našu ljubav i mnogo ulaganja u ovu predivnu rasu predivnih osobina. Mi smo vam dostupni u svako doba ako vam treba savet ili bilo šta drugo u vezi sa vašim novim plavookim članom porodice. Isto tako, ukoliko se desi da u nekom trenutku dođete u situaciju da više ne možete da brinete o svojoj maci, kontaktirajte nas, naći ćemo najbolje rešenje za njeno dobro.
Pozivamo vas takođe, bilo da ste novi član Birmabella kluba ili već dugo imate birmu, da nam što češće šaljete slike ili videa svojih ljubimaca da ih postavimo na našu facebook stranicu Birmabella,da zajedno uživamo.

Sa željom da jedni drugima obogaćujemo život, ostajemo vaša odgajivačnica,

Birmabella